Oblicz prawdopodobieństwo - w każdym z pięciu portfeli...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bigos11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz prawdopodobieństwo - w każdym z pięciu portfeli...

Post autor: bigos11 »

W każdym z pięciu portfeli znajduję się 6 banknotów 100-złotowych i 4 banknoty 200-złotowe, w portfelach nie ma innych banknotów. Oblicz prawdopodbieństwo tego, że wyjmując losowo z każdego portfela po jednym banknocie, wyjmiemy w sumie 800 zł.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 09:42 przez bigos11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Oblicz prawdopodobieństwo - w każdym z pięciu portfeli...

Post autor: max »

\(\displaystyle{ A}\) -zdarzenie polegające na wyjęciu 800 zł
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\mathbf{\Omega}}} = 10^{5} = 100000\\
\overline{\overline{{A}}} = 4^{3}\cdot 6^{2}\cdot \frac{5!}{3!\cdot 2!} = 23040\\
P(A) = \frac{23040}{100000} = 0,2304}\)
ODPOWIEDZ