wariancja sumy dowód

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
franek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 110 razy

wariancja sumy dowód

Post autor: franek89 »

Udowodnić, że wariancja sumy dowolnych zmiennych losowych
\(\displaystyle{ Var(Z_{1}+Z_{2})=VarZ_{1}+VarZ_{2}+2cov(Z_{1},Z_{2})}\)
gdzie \(\displaystyle{ Cov(Z_{1},Z_{2})=E(Z_{1} \cdot Z_{2})-EZ_{1} \cdot EZ_{2}}\)
Niech zmienne losowe są niezależne:
\(\displaystyle{ Var(Z_{1}+Z_{2})=VarZ_{1}+VarZ_{2}}\)
skorzystać \(\displaystyle{ VarY=E(Y-EY)^{2}=EY^{2}-(EY)^{2}}\)
miodzio1988

wariancja sumy dowód

Post autor: miodzio1988 »

Wskazówkę masz. SKorzystaj z tej wskazówki od razu
franek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 110 razy

wariancja sumy dowód

Post autor: franek89 »

w jaki sposób?
miodzio1988

wariancja sumy dowód

Post autor: miodzio1988 »

Jak to w jaki
? Podstaw do wzoru po prostu
franek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 110 razy

wariancja sumy dowód

Post autor: franek89 »

\(\displaystyle{ Var(Z_{1}+Z_{2})=EY_{1}^{2}-(EY_{1})^{2}+EY_{2}^{2}-(EY_{2})^{2}+2cov(Z_{1},Z_{2} )}\) ?????????? w jaki spsoób mam podstawić?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

wariancja sumy dowód

Post autor: robertm19 »

Z tego, że \(\displaystyle{ Varx=Cov(x,x)=E(X-EX)^2}\)
\(\displaystyle{ Var(Z_{1}+Z_{2})=Cov(Z_{1}+Z_{2},Z_{1}+Z{2})=Cov(Z_{1},Z_{1}+Z{2})+Cov(Z_{2},Z_{1}+Z{2})=Cov(Z_{1},Z_{1})+Cov(Z_{1},Z_{2})+Cov(Z_{2},Z_{1})+Cov(Z_{2},Z_{2})=
VarZ_{1}+VarZ_{2}+2Cov({Z_{1},Z_{2})}\)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, o 18:06 przez robertm19, łącznie zmieniany 1 raz.
franek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 110 razy

wariancja sumy dowód

Post autor: franek89 »

dzięki
ODPOWIEDZ