Jacek i Lechosław ...
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Jacek i Lechosław ...
Na czele pewnego państwa stoją przywódcy partii "paraboloida i stożek" - jednojajowi bracia bliźniacy Jacek i Lechosław, którzy na przemian podejmują decyzję polityczne. Lechosławowi udaje się przeforsować swoją decyzję w głosowaniu parlamentarnym z prawd 9/10 zaś Jackowi z prawdopodobieństwem 7/10. Ronald przywódca opozycyjnej partii " Płaszczyzna Ortogonalna", ma zwyczaj zaskarżać do Trybunału Konstytucyjnego każdą decyzję podjęta przez parlament z inicjatywy Lechosława i co drugą podjęta z inicjatywy Jacka, zaś trybunał przyznaje mu racje z prawd. 3/10. Jeżeli trybunał nie uzna argumentów opozycji , bądź jeżeli opozycja nie zaskarży decyzji, to wchodzi ona w życie. Niedawno weszła w życie ustawa o egz maturalnym z prawd. jakie jest prawd że podjął ją Lechosław ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Jacek i Lechosław ...
Wskazówka:
Skorzystaj ze wzoru na p-stwo całkowite oraz wzoru Bayes'a.
\(\displaystyle{ P(A)=P(A/J) \cdot P(J)+P(A/L) \cdot P(L)}\)
\(\displaystyle{ P(A)}\) - p-stwo przyjęcia ustawy
\(\displaystyle{ P(A/J)}\) - p-stwo przyjęcia ustawy pod warunkiem zgłoszenia jej przez Jacka
\(\displaystyle{ P(J)}\) - p-stwo zgłoszenia ustawy przez Jacka
\(\displaystyle{ P(A/L)}\) - p-stwo przyjęcia ustawy pod warunkiem zgłoszenia jej przez Lechosława
\(\displaystyle{ P(L)}\) - p-stwo zgłoszenia ustawy przez Lechosława.
Oczywiście:
\(\displaystyle{ P(J)=P(L)= \frac{1}{2}}\)
Teraz pozostaje obliczenie dwóch pozostałych p-stw. Ustawa zgłoszona będzie przyjęta jeżeli:
(Zostanie zaakceptowana przez parlament I nie zostanie zaskarżona do Trybunału) LUB (zostanie zaakceptowana przez parlament I zostanie zaskarżona do trybunału I trybunał nie uzna argumentów opozycji)
Przy liczeniu tych p-stw skorzystaj z tego, że dla zdarzeń wykluczających się p-stwo sumy zdarzeń jest równe sumie p-stw, natomiast dla zdarzeń niezależnych p-stwo iloczynu zdarzeń jest równe iloczynowi p-stw.
Skorzystaj ze wzoru na p-stwo całkowite oraz wzoru Bayes'a.
\(\displaystyle{ P(A)=P(A/J) \cdot P(J)+P(A/L) \cdot P(L)}\)
\(\displaystyle{ P(A)}\) - p-stwo przyjęcia ustawy
\(\displaystyle{ P(A/J)}\) - p-stwo przyjęcia ustawy pod warunkiem zgłoszenia jej przez Jacka
\(\displaystyle{ P(J)}\) - p-stwo zgłoszenia ustawy przez Jacka
\(\displaystyle{ P(A/L)}\) - p-stwo przyjęcia ustawy pod warunkiem zgłoszenia jej przez Lechosława
\(\displaystyle{ P(L)}\) - p-stwo zgłoszenia ustawy przez Lechosława.
Oczywiście:
\(\displaystyle{ P(J)=P(L)= \frac{1}{2}}\)
Teraz pozostaje obliczenie dwóch pozostałych p-stw. Ustawa zgłoszona będzie przyjęta jeżeli:
(Zostanie zaakceptowana przez parlament I nie zostanie zaskarżona do Trybunału) LUB (zostanie zaakceptowana przez parlament I zostanie zaskarżona do trybunału I trybunał nie uzna argumentów opozycji)
Przy liczeniu tych p-stw skorzystaj z tego, że dla zdarzeń wykluczających się p-stwo sumy zdarzeń jest równe sumie p-stw, natomiast dla zdarzeń niezależnych p-stwo iloczynu zdarzeń jest równe iloczynowi p-stw.