Dystrybuanta zmiennej n-wymiarowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rajad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2012, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żagań
Podziękował: 1 raz

Dystrybuanta zmiennej n-wymiarowej

Post autor: rajad »

Niech X będzie zmienną losową o nieznanej dystrybuancie F, opisującą pewną losową wielkość fizyczną. Dokonujemy n niezależnych pomiarów jednakowych warunkach fizycznych tej wielkości fizycznej X otrzymując ciąg niezależnych zmiennych losowych \(\displaystyle{ X_{1} , X_{2} ,...,X _{n}}\) o jednakowym rozkładzie prawdopodobieństwa identycznym z rozkładem zmiennej losowej X. Następnie, na podstawie wyników pomiarów \(\displaystyle{ X_{1} , X_{2} ,...,X _{n}}\) konstruujemy oszacowanie (estymator) nieznanej dystrybuanty F wyrażającej się następującym wzorem:
\(\displaystyle{ F_{n} \left(X_{1} , X_{2} ,...,X _{n},t \right)}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} 1 \left( X_{i} \le t \right)}\), gdzie 1\(\displaystyle{ \left(X_{i} \le t \right \right) )}\) oznacza indykator zdarzenia że \(\displaystyle{ X_{i} \le t \right )}\). \(\displaystyle{ F_{n} \left(X_{1} , X_{2} ,...,X _{n},t \right)}\) nazywamy dystrybuantą empiryczną.

a) Wyznacz rozkład asymptotyczny \(\displaystyle{ F_{n} \left(X_{1} , X_{2} ,...,X _{n},t \right)}\).
b) Ile pomiarów należy dokonać aby P \(\displaystyle{ \left( \left|F_{n} \left(X_{1} , X_{2} ,...,X _{n},t \right)-F\left( t\right) \right| \le 0.1 \right) \ge 0.9}\) ?




Pomoże mi ktoś się uporać z tym?-- 21 gru 2012, o 16:32 --Nikt nic nie zaradzi?
stuntman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 lis 2012, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica

Dystrybuanta zmiennej n-wymiarowej

Post autor: stuntman »

Mam problem z identycznym zadaniem, nie potrafię zrozumieć skąd w treści zadania bierze się nagle zmienna t.
ODPOWIEDZ