Wyznaczanie prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Iluvatar89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 gru 2012, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Wyznaczanie prawdopodobieństwa

Post autor: Iluvatar89 »

Zapisać i naszkicować gęstości rozkładów oraz wyznaczyć graficznie i algebraicznie prawdopodobieństwa:
a) \(\displaystyle{ N(3,5)}\) wyznaczyć \(\displaystyle{ P(X<7), P(3<X<7)}\)
b) \(\displaystyle{ N(8,2)}\) wyznaczyć \(\displaystyle{ P(X>5), P(6<X<9)}\)
c) \(\displaystyle{ N(2,10)}\) wyznaczyć \(\displaystyle{ P(X<5,5), P(1<X<6), P(X>4)}\)


Wyznaczyć prawdopodobieństwo umiem. Pytanie mam jak zapisać i naszkicować gęstość rozkladów oraz algebraicznie zapisac prawdopodobieństwa.

Prawdopodobieństwa:
a) \(\displaystyle{ P(X<7)=0,7881; P(3<X<7)=0,2881}\)
b) \(\displaystyle{ P(X>5)= 0,93319,; P(6<X<9)=0,5328}\)
c) \(\displaystyle{ P(X<5,5)=0,6368 ; P(1<X<6)=0,1952 ; P(X>4)=0,4207}\)
ODPOWIEDZ