Rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rajad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2012, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żagań
Podziękował: 1 raz

Rozkład normalny

Post autor: rajad »

Zmienna losowa X na rozkład normalny \(\displaystyle{ N \left( \mu=0 , \sigma=2,5 \right)}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P \left( max\left( X^{2} +1;2\right) <3 \right)}\)


Nie rozumiem co oznacza ten max w nawiasie. Bardzo mi zależy na pomocy, bądź rozwiazania tego zadania, a nikt mi nie potrafi pomóc...
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Rozkład normalny

Post autor: Chromosom »

Zapis \(\displaystyle{ \max(x,y)}\) oznacza liczbę, która jest większa spośród \(\displaystyle{ x,y}\). Należy zatem rozważyć wartości \(\displaystyle{ 2\ge1+X^2<3}\). Jednakże dla \(\displaystyle{ 1+X^2<2}\) jest \(\displaystyle{ \max\left(1+X^2;\ 2\right)=2}\), wystarczy zatem znaleźć prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ 1+X^2<3}\).
rajad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2012, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żagań
Podziękował: 1 raz

Rozkład normalny

Post autor: rajad »

Dziękuje bardzo:)
ODPOWIEDZ