z talii 36 kart losujemy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 28 lut 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kolno
- Podziękował: 17 razy
z talii 36 kart losujemy
88. z talii 36 kart losujemy rownoczesnie 4 karty oblicz prawdopod. ze wsrod wylosowanych kart jest co najmniej jeden as .
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
z talii 36 kart losujemy
Policzmy prawdopodobieństwo że nie wylosuje żadnego asa.
Zdarzenie spełniające- losuje 4 karty z 32 kart(bez asów)
przestrzeń- 4 karty z 36 kart
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{32\choose4}}{{36\choose4}}=\frac{7192}{11781}}\)
Zdarzenie, że wylosuje najmniej jednego asa, to zdarzenie przeciwne, a więc:
\(\displaystyle{ P(A^{,})=1-P(A)=\frac{4589}{11781}\approx{0,39}}\)
Zdarzenie spełniające- losuje 4 karty z 32 kart(bez asów)
przestrzeń- 4 karty z 36 kart
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{32\choose4}}{{36\choose4}}=\frac{7192}{11781}}\)
Zdarzenie, że wylosuje najmniej jednego asa, to zdarzenie przeciwne, a więc:
\(\displaystyle{ P(A^{,})=1-P(A)=\frac{4589}{11781}\approx{0,39}}\)