Mam następujące zadanie:
Niech \(\displaystyle{ (X _{n}) _{n \in \mathbb{N}} , (Y _{n}) _{n \in \mathbb{N}}}\) oraz \(\displaystyle{ (Z _{n}) _{n \in \mathbb{N}}}\) będą ciągami zmiennych losowych z następującymi gęstościami:
(a)\(\displaystyle{ f _{X _{n} }(x) = lambda(1- frac{lambda x}{n}) ^{(n-1)} mathbf{1} _{[0, frac{n}{lambda}) }(x)}\) przy czym \(\displaystyle{ \lambda > 0}\)
(b)\(\displaystyle{ g _{Y _{n} }(x) = \frac{n+1}{n}x ^{ \frac{1}{n} }\mathbf{1} _{[0,1]}(x)}\)
(c)\(\displaystyle{ h _{Z _{n} }(x) = ne ^{-nx}mathbf{1} _{[0, infty) }}\)
Pokazać, że dla \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\) wszystkie te ciągi są zbieżne według rozkładu i określić dla każdego z nich wartość graniczną (rozkład graniczny).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Zbieżność ciągu zmiennych losowych
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Heidelberg
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Zbieżność ciągu zmiennych losowych
Obliczyć funkcje charakterystyczne i zbadać zbieżność punktową.
np. c)
To są zmienne o rozkładzie wykładniczym. Funkcje charakterystyczne są postaci \(\displaystyle{ \phi_n(t)=\frac{1}{1-\frac{it}{n}} \rightarrow 1}\)
Zatem mamy zbieżnośc do rozkładu jednopunktowego \(\displaystyle{ \delta_0}\)
Tutaj to nawet z definicji by się dało to pokazać, no ale technika funkcji charakterystycznych jak widać jest bardzo silna.
np. c)
To są zmienne o rozkładzie wykładniczym. Funkcje charakterystyczne są postaci \(\displaystyle{ \phi_n(t)=\frac{1}{1-\frac{it}{n}} \rightarrow 1}\)
Zatem mamy zbieżnośc do rozkładu jednopunktowego \(\displaystyle{ \delta_0}\)
Tutaj to nawet z definicji by się dało to pokazać, no ale technika funkcji charakterystycznych jak widać jest bardzo silna.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Heidelberg
Zbieżność ciągu zmiennych losowych
Dzięki za wskazówkę. Mam jednak mały problem, bo do tej pory nie mieliśmy jeszcze funkcji charakterystycznych, tak właściwie jedynie definicję słabej zbieżności. Czy mógłbyś formalnie zapisać rozwiązanie z definicji jednego z tych przykładów?
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Zbieżność ciągu zmiennych losowych
Spróbuj c) to jest standardowa zabawa z \(\displaystyle{ \varepsilon, \delta}\). Wprost z definicji weź funkcję ciągła ograniczoną f i pokaż, że \(\displaystyle{ \int_{\mathbb{R}} f(x) h_{Z_n}(x)dx \rightarrow f(0)}\)