Losowanie dwóch kul z urny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Losowanie dwóch kul z urny

Post autor: marek252 »

Witam.
Mamy takie zadanie. W urnie jest 6 białych i 8 czarnych kul. Losujemy dwie kule (jedna po drugiej), bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że druga kula jest czarna, jeśli pierwsza była biała? Zrobiłem to metodą "drzewka". Wyszło mi:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6}{14} \cdot \frac{8}{13}= \frac{24}{91}}\)
W odpowiedzi jest:
\(\displaystyle{ \frac{24}{39}}\)
Dlaczego moja metoda jest zła? Wybieram tą gałąź, która w pierwszym losowaniu idzie do kuli białej (tak jak w treści zadania) a następna gałąź do kuli czarnej. Moim zdaniem, powinno wyjść dobrze.
Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Losowanie dwóch kul z urny

Post autor: piasek101 »

Losujesz czarną (jedną) gdy w urnie nie ma już jednej białej i tyle.
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Losowanie dwóch kul z urny

Post autor: marek252 »

Nie do końca rozumiem co masz na myśli. Czy metodą drzewka da się to zrobić?
Czy chodzi Ci o to?
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{8}{13}}\) ; 8 bo tyle jest czarnych, a 13 dlatego, że już wcześniej wylosowaliśmy kulę białą?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Losowanie dwóch kul z urny

Post autor: piasek101 »

Tak.

\(\displaystyle{ \frac{8}{13}=\frac{24}{39}}\) jak już chcesz mieć to z książki.
ODPOWIEDZ