Prawdopodobieństwo na zbiorach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Prawdopodobieństwo na zbiorach

Post autor: marek252 »

edit:
Sorki, mój błąd. Policzyłem zdarzenie przeciwne... Zadanie rozwiązane.

Witam.
Mam takie zadanie. Mając dane:
\(\displaystyle{ P(A`)= \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A` \cap B`)= \frac{1}{3}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ P(B`)}\)
ze wzorów de morgana wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ P(B)=P(A \cup B)-P(A)+P(A \cap B)= \frac{11}{30}}\)
Powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{19}{30}}\)
Co zrobiłem źle. Jak to powinno być?
Pozdrawiam
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Prawdopodobieństwo na zbiorach

Post autor: chris_f »

Co policzyłeś? \(\displaystyle{ P(B)=\frac{11}{30}}\) (nie wnikam w to, czy dobrze Ci wyszło).
To ile będzie wynosić \(\displaystyle{ P(B')=?}\). Czy czasem nie \(\displaystyle{ 1-P(B)}\). A ile to wyjdzie?
ODPOWIEDZ