Zbiory, parwdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Przmak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 gru 2012, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Zbiory, parwdopodobienstwo

Post autor: Przmak »

Wiec mam takie o to zadanie
Wiadomo, że \(\displaystyle{ p \left( AB \right) =\frac{1}{5}, p \left[ \left( A \cup B \right) -B \right] =\frac{1}{5}, p \left( B-A \right) =\frac{2}{5}}\). Oblicz \(\displaystyle{ p \left( A \right) , p \left( B \right)}\) oraz \(\displaystyle{ p \left( A \cup B \right)}\).
Mam do niego nawet rozwiązanie, chociaż w żaden sposób go nie kapuje, dużo ładnych godzin już zmarnowałem, ta strona to moja desperacja.Mam nadzieje również, ze istnieje możliwość pokrótce jego omówienia, zaznajomiłem się już z podstawami, tzn. z podstawowymi twierdzeniami rachunku pradwdopodobieństwa, no ale do rzeczy.
Z teorii , której już się zdążyłem nauczyć:
\(\displaystyle{ p \left( A \cup B \right) = p \left( A \right) + p \left( B \right) - p \left( AB \right)}\) ;

No i jak myślę
\(\displaystyle{ p \left[ \left( A \cup B \right) -B \right] = P \left( A-B \right)}\) ;

W odpowiedziach natomiast widzę coś takiego

\(\displaystyle{ \left( A \cup B \right) -B=A-B}\), stąd \(\displaystyle{ p \left( A-B \right) =\frac{1}{5}}\); <--- no dobra to się zdaje logiczne,
\(\displaystyle{ p \left( A \cup B \right) =p \left( A-B \right) +p \left( B-A \right) +p \left( AB \right) =\frac{4}{5}}\); <---- \(\displaystyle{ p \left( A-B \right) + p \left( B-A \right)}\) ? ?! ?!? ?!
\(\displaystyle{ p \left( A \right) =p \left( A-B \right) +p \left( AB \right) =\frac{1}{5}+\frac{1}{5}=\frac{2}{5}}\); <---- tu za to sobie też w jakiś magiczny sposób widzę znika \(\displaystyle{ p \left( B-A \right)}\) a zamiast tego \(\displaystyle{ p \left( A \right)}\) się pojawia
\(\displaystyle{ p \left( B \right) =p \left( B-A \right) +p \left( AB \right) =\frac{2}{5}+\frac{1}{5} = \frac{3}{5}}\). <---- to samo,

Prosze o pomoc : )

Edit:
Dobra.Na przyszłość będę pamiętał.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2012, o 18:41 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ