Witam!
Mam problem z takim zadankiem:
Z liczb dwucyfrowych losujemy jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba jest liczbą pierwszą mniejszą od 50.
Mi wychodzi, że 15/90, a w odpowiedziach jest, że 11/90.
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam
Losowanie liczby pierwszej mniejszej od 50
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Losowanie liczby pierwszej mniejszej od 50
\(\displaystyle{ A=\{11,13,17,19,23,29,31,37,41,43,47\}}\) dwucyfrowe!
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=11}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=90}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{11}{90}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=11}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=90}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{11}{90}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 23:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Losowanie liczby pierwszej mniejszej od 50
Faktycznie!! Tak to jest jak się robi zadania o godzinie 23:00 Wielkie dzięki