prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
moniac91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 6 lis 2010, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: moniac91 »

Zad.
Handlarz dziełami sztuki otrzymał przesyłkę z zagranicy zawierającą pięć starych obrazów. Z doświadczenia wie on, że prawdopodobieństwo, że 0,1,2,3,4,5 z tych obrazów będzie falsyfikatami wynoszą odpowiednio 0,76 , 0,09 , 0,02 , 0,01 , 0,02 , 0,1. Koszty badania autentyczności są bardzo wysokie, więc handlarz zdecydował się wybrać losowo jeden obraz z pięciu i wysłać go na badanie. Okazało się, że wybrany obraz jest falsyfikatem. Jakie jest teraz prawdopodobieństwo, że wszystkie pozostałe obrazy są falsyfikatami?

No więc to co mamy:
\(\displaystyle{ A _{i}}\) - zdarzenie p.n.t,że i-ty obraz jest falsyfikatem
\(\displaystyle{ A _{0} = 0,76}\) , \(\displaystyle{ A _{1} = 0,09}\) , \(\displaystyle{ A _{2} = 0,02}\) , \(\displaystyle{ A _{3} = 0,01}\) , \(\displaystyle{ A _{4} =0,02}\) , \(\displaystyle{ A _{5} = 0,1}\)
\(\displaystyle{ B}\) - zdarzenie p.n.t,że pozostałe obrazy są falsyfikatami

Jak to wyliczyć? Czy to będzie \(\displaystyle{ P(B|A _{1}) ?}\)
Mogę prosić o rozwiązanie lub jakąś podpowiedź? -- 10 gru 2012, o 23:17 --Nikt nie wie jak to zrobić?
ODPOWIEDZ