Pomalowany drewniany sześcian
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Podziękował: 1 raz
Pomalowany drewniany sześcian
Proszę o pomoc w rozwiazaniu jednego zadania:
Drewniany szescian którego wszystkie sciany pomalowane sa na zielono został podzielony na 64 przystające małe szesciany.Wszystkie te szesciany wymieszano , a nastepnie losowo wybrano 1.Oblicz prawdopodobienstwo, ze :
A- wybrany szescian ma 1 zielona scianę
B- wybrany sześcian ma conajmniej 1 zielona ścianę
Za pomoc z góry DZIĘKUJĘ.
Drewniany szescian którego wszystkie sciany pomalowane sa na zielono został podzielony na 64 przystające małe szesciany.Wszystkie te szesciany wymieszano , a nastepnie losowo wybrano 1.Oblicz prawdopodobienstwo, ze :
A- wybrany szescian ma 1 zielona scianę
B- wybrany sześcian ma conajmniej 1 zielona ścianę
Za pomoc z góry DZIĘKUJĘ.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2007, o 22:00 przez arcaner, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Podziękował: 1 raz
Pomalowany drewniany sześcian
mam zatem pytanie czy te rozwiazanie jest prawidlowe
zdarzenie A- bedzie wynosilo 24/64
zdarzenie B- 56/64
natomiast moc omega =64 ??????
zdarzenie A- bedzie wynosilo 24/64
zdarzenie B- 56/64
natomiast moc omega =64 ??????
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Podziękował: 1 raz
Pomalowany drewniany sześcian
nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz poniewaz jakos nie moge wyliczyc prawdopodobienstwa z tych zdarzen tzn wychodza mi kosmiczne wyniki, prosilbym o pomoc o wyliczenie tych przykladow
\(\displaystyle{ 24\choose 64}\) oraz
\(\displaystyle{ 56\choose 64}\)
\(\displaystyle{ 24\choose 64}\) oraz
\(\displaystyle{ 56\choose 64}\)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pomalowany drewniany sześcian
A po co to??:>
a)
\(\displaystyle{ P=\frac{24}{64}=\frac{3}{8}}\)
b)
\(\displaystyle{ P=\frac{56}{64}=\frac{7}{8}}\)
I gotowe:)
a)
\(\displaystyle{ P=\frac{24}{64}=\frac{3}{8}}\)
b)
\(\displaystyle{ P=\frac{56}{64}=\frac{7}{8}}\)
I gotowe:)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Podziękował: 1 raz
Pomalowany drewniany sześcian
chodzilo mi o to ze teraz musze zastosowac wzor P(A)= moc A/ moc omega
i z tym mam komplikacje
i z tym mam komplikacje
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pomalowany drewniany sześcian
a)
\(\displaystyle{ A}\)-to wszystkie zdarzenia spełniajęce, czyli wszystkie sześcianiki z jedną ścianą pomalowananą
\(\displaystyle{ {\overline{\overline{A}}}=24}\)-moc A
\(\displaystyle{ \Omega}\)- wszytkie sześcianiki
\(\displaystyle{ {\overline{\overline{\Omega}}}=64}\)-moc omegi
I teraz do wzoru.
\(\displaystyle{ A}\)-to wszystkie zdarzenia spełniajęce, czyli wszystkie sześcianiki z jedną ścianą pomalowananą
\(\displaystyle{ {\overline{\overline{A}}}=24}\)-moc A
\(\displaystyle{ \Omega}\)- wszytkie sześcianiki
\(\displaystyle{ {\overline{\overline{\Omega}}}=64}\)-moc omegi
I teraz do wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Podziękował: 1 raz
Pomalowany drewniany sześcian
czyli P(A) = 0,375 a P(B)= 0, 875 a ja myslalem ze musze moc A i B wyliczyc , rozpisac za pomoca silni ?
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pomalowany drewniany sześcian
Tak-wyniki poprawne.
Nic nie musisz rozpisywać, wszystko masz już policzone.
Skoro wszystkich sześcianów jest tyle a tyle, a pomalowanych tyle i tyle, to prawdopodobieństwo policzymy po prostu dzieląc.
Nic nie musisz rozpisywać, wszystko masz już policzone.
Skoro wszystkich sześcianów jest tyle a tyle, a pomalowanych tyle i tyle, to prawdopodobieństwo policzymy po prostu dzieląc.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Podziękował: 1 raz
Pomalowany drewniany sześcian
tym razem mam podobne zadanie tyle ze teraz małych sześcianów jest 125 i chcialbym sie upewnic czy jest dobrze:
98 szescianow ma pomalowana 1 sciane 98/125
36 szescianow ma 2 pomalowane sciany 36/125
8 szescianow ma pomalowane 3 sciany 8/125
chcialbym wiedziec ile jest szescianow nie pomalowanych wcale ORAZ SZESCIANOW Z DOKLADNIE 1 SCIANA POMALOWANA
98 szescianow ma pomalowana 1 sciane 98/125
36 szescianow ma 2 pomalowane sciany 36/125
8 szescianow ma pomalowane 3 sciany 8/125
chcialbym wiedziec ile jest szescianow nie pomalowanych wcale ORAZ SZESCIANOW Z DOKLADNIE 1 SCIANA POMALOWANA
Ostatnio zmieniony 19 mar 2007, o 19:47 przez arcaner, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pomalowany drewniany sześcian
3 ściany pomalowane-8 sześcianów
2 ściany pomalowane-36 sześcianów
1 ściana pomalowana-54 sześciany
0 ścian pomalowanych-27 sześcianów
Dalej poradzisz?
2 ściany pomalowane-36 sześcianów
1 ściana pomalowana-54 sześciany
0 ścian pomalowanych-27 sześcianów
Dalej poradzisz?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Podziękował: 1 raz
Pomalowany drewniany sześcian
tak dzieki dalej juz sobie poradze , a te 54 szesciany to dokladnie z 1 pomalowana sciana??
a dalej to juz proste zeby wyliczyc prawdopodopienstwo zdarzen wystarczy podzielic przez 125
wielkie dzieki za pomoc
a dalej to juz proste zeby wyliczyc prawdopodopienstwo zdarzen wystarczy podzielic przez 125
wielkie dzieki za pomoc