Prosze o nico bradziej szczegułowa odp thx
69 w biurze wszystkie nr tel zaczynaj sie na 384 po czym nastepuje 4cyfrowy nr wewnetrzny w pokoju do ktorego chemy sie dodzwonic jest 6 aparatów tel kazdy z innym nr jakie jest prawdopod. ze wybierajac losowo nr zaczynajacy sie na 348 dodzwonimy sie do tego pokoju ?
w biurze wszystkie nr
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
w biurze wszystkie nr
Możliwych numerów jest:
\(\displaystyle{ 10^{4}=10000}\), bo numer wewnętrzy jest 4 cyfrowy i na każde miejsce mamy 10 cyfr do wyboru.
W pokoju mamy 6 różnych numerów, a więc prawdopodobieńswto:
\(\displaystyle{ P=\frac{6}{10000}}\)
\(\displaystyle{ 10^{4}=10000}\), bo numer wewnętrzy jest 4 cyfrowy i na każde miejsce mamy 10 cyfr do wyboru.
W pokoju mamy 6 różnych numerów, a więc prawdopodobieńswto:
\(\displaystyle{ P=\frac{6}{10000}}\)