Prosze o nico bradziej szczegułowa odp thx
67 olbicz prawdopod. ze w rzucie trzema roznymi szesciennymi kostakami
a) suma oczek jest rowna 11
b) suma oczek ejst rowna 12
olbicz prawdopod. ze w rzucie
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
olbicz prawdopod. ze w rzucie
W rzucie trzema kostkami masz możliwość:
\(\displaystyle{ 6^{3}=216}\) różnych wyników.
a)
spełniające konfiguracje:
(1,4,6), (1,6,4), (4,1,6), (4,6,1), (6,4,1), (6,1,4)
(1,5,5), (5,5,1),(5,1,5)
(2,3,6), (2,6,3), (3,6,2), (3,2,6), (6,2,3), (6,3,2)
(2,4,5), (2,5,4), (4,5,2), (4,2,5), (5,2,4), (5,4,2)
(3,3,5), (3,5,3), (5,3,3)
(3,4,4), (4,3,4), (4,4,3)
czyli 27 kombinacji, jeśli jakąś pominęłam to dopisz
\(\displaystyle{ P=\frac{27}{216}=\frac{1}{8}}\)
b) analogicznie
\(\displaystyle{ 6^{3}=216}\) różnych wyników.
a)
spełniające konfiguracje:
(1,4,6), (1,6,4), (4,1,6), (4,6,1), (6,4,1), (6,1,4)
(1,5,5), (5,5,1),(5,1,5)
(2,3,6), (2,6,3), (3,6,2), (3,2,6), (6,2,3), (6,3,2)
(2,4,5), (2,5,4), (4,5,2), (4,2,5), (5,2,4), (5,4,2)
(3,3,5), (3,5,3), (5,3,3)
(3,4,4), (4,3,4), (4,4,3)
czyli 27 kombinacji, jeśli jakąś pominęłam to dopisz
\(\displaystyle{ P=\frac{27}{216}=\frac{1}{8}}\)
b) analogicznie