Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma dystrybuantę dana wzorem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0\ &\text{dla}\ x<2 \\ 1-\frac{a}{x}\ &\text{dla}\ x\ge 2 \end{cases}}\)
Wyznacz wartość parametru \(\displaystyle{ a}\).
Dystrybuanta z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kozienice
- Podziękował: 7 razy
Dystrybuanta z parametrem
Ostatnio zmieniony 7 gru 2012, o 12:00 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Dystrybuanta z parametrem
Oblicz całkę niewłaściwą w przedziale \(\displaystyle{ x\in\mathbb R}\) i przyrównaj otrzymaną wartość do 1. Otrzymasz równanie z jedną niewiadomą.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Dystrybuanta z parametrem
W takiej sytuacji nie należy całkować - błędnie przeczytałem pierwszą wypowiedź.
Rozwiązaniem nie jest konkretna wartość \(\displaystyle{ a}\), lecz przedział, proponuję więc sprawdzić poprawność przepisania treści zadania.
Rozwiązaniem nie jest konkretna wartość \(\displaystyle{ a}\), lecz przedział, proponuję więc sprawdzić poprawność przepisania treści zadania.