Prosze o nico bradziej szczegułowa odp thx
62. 12osobowa grupa w ktorej sa krzysiek i Marcin zajmuja miejsca obok siebie w jednym rzedzie w kinie zaladajac ze wszystkie mozliwosci zajecia miejsca sa jednakowo prawdopodobne oblicz prawdopodobienstwo ze krzysiek i marcin nie beda siedzic obok siebie
12osobowa grupa
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
12osobowa grupa
Policzmy najpierw prawdopodobieństwo, że będą siedzieć obok siebie.
Możliwych ustawień jest 12!.
Skoro maja siedzieć koło siebie to potraktujmy ich jako jeden element, czyli ustawień jest 11! razy dwa gdyż oni między sobą mogą się zamienić miejscami.
\(\displaystyle{ P=\frac{11!\cdot{2}}{12!}=\frac{1}{6}}\)- prawdopodob., że usiądą obok siebie.
\(\displaystyle{ P^{,}=1-P=\frac{5}{6}}\)- prawdopodob., że nie usiądą obok siebie.
Możliwych ustawień jest 12!.
Skoro maja siedzieć koło siebie to potraktujmy ich jako jeden element, czyli ustawień jest 11! razy dwa gdyż oni między sobą mogą się zamienić miejscami.
\(\displaystyle{ P=\frac{11!\cdot{2}}{12!}=\frac{1}{6}}\)- prawdopodob., że usiądą obok siebie.
\(\displaystyle{ P^{,}=1-P=\frac{5}{6}}\)- prawdopodob., że nie usiądą obok siebie.