Liczby 1.2.3.4.5.6.7 ustawiamy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Manio0017
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 lut 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kolno
Podziękował: 17 razy

Liczby 1.2.3.4.5.6.7 ustawiamy

Post autor: Manio0017 »

Prosze o nico bradziej szczegułowa odp thx

60. Liczby 1.2.3.4.5.6.7 ustawiamy w sposob losowy w ciagu oblicz prawdopodobienstwo ze:
a) liczby 1i2 stoja obok siebie w wymienionej kolejnosci
b) liczby 1 i2 stoja obok siebie w dowolnej kolejosci
c) liczby 3,4,5 stoja obok siebie w wymienionej kolejnosci
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Liczby 1.2.3.4.5.6.7 ustawiamy

Post autor: ariadna »

Już się w innych Twoich postach porozpisywałam, więc tu tylko obliczenia, jakoś coś nie rozumiesz, pytaj:
a)
\(\displaystyle{ P=\frac{6!}{7!}=\frac{1}{7}}\)
b)
\(\displaystyle{ P=\frac{6!\cdot{2}}{7!}=\frac{2}{7}}\)
c)
\(\displaystyle{ P=\frac{5!}{7!}=\frac{1}{42}}\)
ODPOWIEDZ