gracz w totolotku wybiera..

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Manio0017
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 lut 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kolno
Podziękował: 17 razy

gracz w totolotku wybiera..

Post autor: Manio0017 »

Prosze o nico bradziej szczegułowa odp thx

47. gracz w totolotku wybiera 6 liczb sposrod 49 ile kuponów totolotka nalezy wypełnic aby mic pewno trafienia trojki
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

gracz w totolotku wybiera..

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \frac{{6 \choose 3}\cdot {43 \choose 3}}{{49 \choose 6}}}\)
Manio0017
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 lut 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kolno
Podziękował: 17 razy

gracz w totolotku wybiera..

Post autor: Manio0017 »

to mnie nie urzadza musze miec jakos wyjasnione
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

gracz w totolotku wybiera..

Post autor: *Kasia »

Wszystkie możliwe kupony, to kombinacje 6 liczb z 49, czyli \(\displaystyle{ {49\choose 6}}\).
Aby była trójka, to trzy liczby muszą być wybrane spośród wylosowanej szóstki \(\displaystyle{ {6\choose 3}}\), a trzy spośród pozostałych 43 \(\displaystyle{ {43\choose 3}}\).
Czyli: \(\displaystyle{ P=\frac{{6\choose 3}\ \ {43\choose 3}}{{49\choose 6}}}\)
ODPOWIEDZ