Cześć
1. W pudełku znajduje się 20 tranzystorów, w tym 4 wadliwe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wyjęty tranzystor będzie wadliwy?
2. Wśród 136 abiturientów pewnego liceum ogólnokształcącego z pisemnego egzaminu dojrzałości
z języka polskiego 68 otrzymało oceny zgodne z oceną roczną, 17 otrzymało oceny niższe od oceny rocznej, a pozostali abiturienci otrzymali oceny wyższe od oceny rocznej. Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrany abiturient otrzymał z pisemnej pracy:
a) ocenę zgodną z oceną roczną,
b) ocenę niższą niż ocena roczna,
c) co najwyżej równą ocenie rocznej.
Zadanka potrzebne są mi na jutro.
Prawdopodobieństwo - 2 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Prawdopodobieństwo - 2 zadania
Prawdopodobieństwo klasyczne. Wszystkich tranzystorów jest 20, 4 wadliwe,czyli szansa wynosi
\(\displaystyle{ \frac{4}{20}= \frac{1}{5}}\)
Podobnie robisz drugie zadanie.
\(\displaystyle{ \frac{4}{20}= \frac{1}{5}}\)
Podobnie robisz drugie zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
Prawdopodobieństwo - 2 zadania
Zad. 2
a)
\(\displaystyle{ \frac{136}{68}=2}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{136}{17}=8}\)
To tak będzie czy nie?
a)
\(\displaystyle{ \frac{136}{68}=2}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{136}{17}=8}\)
To tak będzie czy nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy