Awaryjność urządzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 243
- Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 153 razy
Awaryjność urządzeń
Witam,
zadanie brzmi tak:
Mamy trzy urządzenia, nazwijmy je U1, U2 i U3. Awarie tych urządzeń w czasie T są zdarzeniami niezależnym.
Szansa, że w czasie T zepsuje się urządzenie:
U1= 15%
U2= 25%
U3= 35%
Więc wnioskuję, że szansa ze w czasie T niezepsuje sie urządzenie wynosi:
U1= 85%
U2= 75%
U3= 65%
Pytanie:
1. Jaka jest szansa, że zepsuje się tylko urządzenie U1?
Mój pomysł:
\(\displaystyle{ P_{1}= \frac{0,15}{0,75*0,65}=\frac{0,15}{0,4875}=0,3076}\)
30%. Czy to dobrze rozwiązane zadanie?
2.
Jaka jest szansa, że tylko jedno urządzenie (nieważne które) ulegnie awarii?
Tutaj brakuje mi pomysłu, chociaż myślałem o:
\(\displaystyle{ P_{1}= \frac{0,15+0,25+0,35}{3} * (0,85*0,75*0,65)}\)
Czy mógłbym poprosić o pomoc w tych zadaniach? Nie mogę ich "skrakować" .
Z góry dziekuje
Pozdrawiam
zadanie brzmi tak:
Mamy trzy urządzenia, nazwijmy je U1, U2 i U3. Awarie tych urządzeń w czasie T są zdarzeniami niezależnym.
Szansa, że w czasie T zepsuje się urządzenie:
U1= 15%
U2= 25%
U3= 35%
Więc wnioskuję, że szansa ze w czasie T niezepsuje sie urządzenie wynosi:
U1= 85%
U2= 75%
U3= 65%
Pytanie:
1. Jaka jest szansa, że zepsuje się tylko urządzenie U1?
Mój pomysł:
\(\displaystyle{ P_{1}= \frac{0,15}{0,75*0,65}=\frac{0,15}{0,4875}=0,3076}\)
30%. Czy to dobrze rozwiązane zadanie?
2.
Jaka jest szansa, że tylko jedno urządzenie (nieważne które) ulegnie awarii?
Tutaj brakuje mi pomysłu, chociaż myślałem o:
\(\displaystyle{ P_{1}= \frac{0,15+0,25+0,35}{3} * (0,85*0,75*0,65)}\)
Czy mógłbym poprosić o pomoc w tych zadaniach? Nie mogę ich "skrakować" .
Z góry dziekuje
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Awaryjność urządzeń
1) to jest po prostu iloczyn zdarzeń, że zepsuje się \(\displaystyle{ U_1}\), natomiast \(\displaystyle{ U_2}\) oraz \(\displaystyle{ U_3}\) nie ulegną awarii..
\(\displaystyle{ P(A)=0,15 \cdot 0,75 \cdot 0,65=..}\)
2) tu się robi poprzez prawdopodobieństwo całkowite..
prawdopodobieństwo tego, że dokładnie jedno ulegnie awarii = prawdopodobieństwo tego, że pierwsze ulegnie awarii, drugie i trzecie będą działać + prawdopodob. tego, że drugie ulegnie awarii a pierwsze i trzecie będzie działać + prawd. tego, że trzecie ulegnie awarii a pierwsze i drugie będzie działać.
\(\displaystyle{ P(A)=0,15 \cdot 0,75 \cdot 0,65=..}\)
2) tu się robi poprzez prawdopodobieństwo całkowite..
prawdopodobieństwo tego, że dokładnie jedno ulegnie awarii = prawdopodobieństwo tego, że pierwsze ulegnie awarii, drugie i trzecie będą działać + prawdopodob. tego, że drugie ulegnie awarii a pierwsze i trzecie będzie działać + prawd. tego, że trzecie ulegnie awarii a pierwsze i drugie będzie działać.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Awaryjność urządzeń
a)\(\displaystyle{ U_{1}\cap \overline{U_{2}}\cap \overline{U_{3}}}\)
b) \(\displaystyle{ (U_{1}\cap \overline{U_{2}}\cap (\overline{U_{3}}) \cup (U_{2}\cap \overline{U_{1}}\cap \overline{U_{3}})\cup ( U_{3}\cap \overline{U_{1}}\cap \overline{U_{2}})}\)
b) \(\displaystyle{ (U_{1}\cap \overline{U_{2}}\cap (\overline{U_{3}}) \cup (U_{2}\cap \overline{U_{1}}\cap \overline{U_{3}})\cup ( U_{3}\cap \overline{U_{1}}\cap \overline{U_{2}})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 243
- Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 153 razy
Awaryjność urządzeń
Dziękuję obu Panom za odpowiedzi, policzyłem to i wyszło:
\(\displaystyle{ (0,15\cap 0,75 \cap 0,65)\cup (0,85\cap 0,25 \cap 0,65)\cup (0,85\cap 0,75 \cap 0,35)=
0,073125+0,138125+0,223125=0,434375}\)
Czy 43% to dobry wynik? Na oko jakiś taki duży.
I jeszcze jedno:
Czy tak obliczyć prawdop. że żadna maszyna nie ulegnie awarii?:
\(\displaystyle{ 0,85 \cap 0,75 \cap 0,65 =0,414375}\)
\(\displaystyle{ (0,15\cap 0,75 \cap 0,65)\cup (0,85\cap 0,25 \cap 0,65)\cup (0,85\cap 0,75 \cap 0,35)=
0,073125+0,138125+0,223125=0,434375}\)
Czy 43% to dobry wynik? Na oko jakiś taki duży.
I jeszcze jedno:
Czy tak obliczyć prawdop. że żadna maszyna nie ulegnie awarii?:
\(\displaystyle{ 0,85 \cap 0,75 \cap 0,65 =0,414375}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Awaryjność urządzeń
troszkę źle zapisujesz.. \(\displaystyle{ \cup i \cap}\) to działania na zbiorach - odpowiednio dodawanie i branie części wspólnej (poniekąd mnożenie).. prawdopodobieństwo to liczba i nie można tutaj przenosić znaków ze zbiorów.. przy liczbach używamy plusa dla dodawania i kropki dla mnożenia..
Jeśli chodzi o same obliczenia to wydają się być w porządku.
Podobnie z obliczeniem prawdopodobieństwa braku awarii przy wszystkich maszynach.
Jeśli chodzi o same obliczenia to wydają się być w porządku.
Podobnie z obliczeniem prawdopodobieństwa braku awarii przy wszystkich maszynach.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 11:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warsaw
Awaryjność urządzeń
Drodzy,
W jaki sposób natomiast obliczyć, że w czasie T:
1. Awarii ulegną dwie maszyny
2. Awarii ulegną wszystkie maszyny
W jaki sposób natomiast obliczyć, że w czasie T:
1. Awarii ulegną dwie maszyny
2. Awarii ulegną wszystkie maszyny
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Awaryjność urządzeń
1. to jest prawie identyczne jak podpunkt b.. jeśli go pojęłaś bez problemu zrobisz swój podpunkt..
2. iloczyn pradopodobieństw, że zepsuje się każde z nich..
2. iloczyn pradopodobieństw, że zepsuje się każde z nich..