Egzamin

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

Egzamin

Post autor: salvadorek »

Podczas egzaminu student losuje 3 pytania sposrod 50. Zda egzamin jesli odpowie poprawnie na co najmniej dwa pytania. Niestety student nie opanowal calego materialu i zna poprawne odpowiedzi tylko na 3/5 pytan. Oblicz prawdopodobienstwo tego ze zda egzamin
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Egzamin

Post autor: ariadna »

Zna odpowiedź na 30 pytań, a więc:
\(\displaystyle{ P=\frac{{30\choose 3}+{30\choose 2}\cdot{{20\choose 1}}}{{50\choose 3}}=\frac{319}{490}}\)
ODPOWIEDZ