Zmienna losowa Y ma rozkład Bernoulliego z parametrami n=900 i p=0,1. Znaleźć odchylenia standardowe zmiennej losowej X=3Y+2
nie wiem czy skorzystać ze wzoru na rozkład czy na schemat, i jak to z czym się je, prosiłabym żeby ktoś tak wytłumaczył jak krowie na granicy.
i mam jeszcze jedno:
Taczka obsługuje 100 wrzecion. Prawdopodobieństwo zerwania się nici na jednym wrzecionie w czasie jednej minuty jest równe 0,03. Korzystając z prawa małych liczb Poissona znaleźć prawdopodobieństwo tego, że w czasie jednej minuty zerwią się dokładnie 2 nici.
n=100
p=0,03
np=3
\(\displaystyle{ p(2;3) = \frac{e ^{-3} \cdot 3 ^{2} }{2!} = \frac{9}{2e ^{2} } \approx 22,5 \%}\)
za e podstawiam 2,7182
dobrze ?
co prawda odpowiedź ma być \(\displaystyle{ P \approx 0,224}\)
z gory bardzo dziekuje za wszelaka pomoc.
rozkład Bernoulliego i odchylenie standardowe + Poisson
rozkład Bernoulliego i odchylenie standardowe + Poisson
Ostatnio zmieniony 4 gru 2012, o 12:54 przez atsazd, łącznie zmieniany 3 razy.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
rozkład Bernoulliego i odchylenie standardowe + Poisson
Nie wiem jak Ty to liczysz, każde przejście jest błędne. Wpisz to z lewej strony w kalkulator, to zobaczysz, że wynik jest prawidłowy.\(\displaystyle{ \frac{e ^{-3} \cdot 3 ^{2} }{2!} = \frac{9}{2e ^{2} }\approx 22,5}\)
rozkład Bernoulliego i odchylenie standardowe + Poisson
to w jaki sposób powinnam liczyć to zadanie o wrzecionach, znalazłam podobne w analizie krysickiego.. i myslalam (a raczej mialam nadzieje) ze to ten sam typ zadania.
a co odnosnie pierwszego ?
a co odnosnie pierwszego ?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
rozkład Bernoulliego i odchylenie standardowe + Poisson
Ale dobrze zastosowałaś, ale dalsze przekszatałcenia są jakieś katastroficzne:
Zobacz, że wynik sie zgadza.
Jeśli chodzi o pierwsze to wystarczy skorzystać z własności wariancji:
\(\displaystyle{ \mathcal{D}^2(a \cdot X) = {a}^2 \cdot \mathcal{D}^2(X)\\
\mathcal{D}^2(X+b) = \mathcal{D}^2(X)}\)
No i odczytać jeszcze wzór na wariancję dla tegóż rozkładu.
Zobacz, że wynik sie zgadza.
Jeśli chodzi o pierwsze to wystarczy skorzystać z własności wariancji:
\(\displaystyle{ \mathcal{D}^2(a \cdot X) = {a}^2 \cdot \mathcal{D}^2(X)\\
\mathcal{D}^2(X+b) = \mathcal{D}^2(X)}\)
No i odczytać jeszcze wzór na wariancję dla tegóż rozkładu.