Ilość kul w próbce - rozkład zmiennej losowej, wartość oczek

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nikodem92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 paź 2010, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 18 razy

Ilość kul w próbce - rozkład zmiennej losowej, wartość oczek

Post autor: nikodem92 »

W urnie znajduje się \(\displaystyle{ N}\) kul w tym \(\displaystyle{ b}\) niebieskich. Losujemy próbkę \(\displaystyle{ n}\) kul (bez zwracania). Niech \(\displaystyle{ B}\) będzie liczbą niebieskich kul w próbce. Wyznacz rozkład zmiennej \(\displaystyle{ B}\) oraz \(\displaystyle{ E(B)}\).

Wartość oczekiwaną chyba udało mi się zrobić:

\(\displaystyle{ B = \sum_{i=1}^b B_i \mbox{, \ \ gdzie } B_i = \begin{cases} 1 \mbox{ \ \ jeśli i-ta nieb. wylosowana}\\0 \mbox{ \ \ wpp.}\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ E(B_i) = \frac{n}{N} \mbox{\ \ \ (?)}}\)

\(\displaystyle{ E(B) = E(\sum_{i=1}^b B_i) = \sum_{i=1}^b E(B_i) = \frac{nb}{N}}\)


1. Czy to jest poprawnie rozwiązane?
2. W jaki sposób wyznaczyć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ B}\)?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ