Na podstawie losowej próby szacujemy procent chorych na pewną chorobę. Wiadomi na pewno, że jest to ponad 98% (dorosłej) populacji, a błąd ma być mniejszy od 0,01 z prawdopodobieństwem 0,9. Ile osób musi liczyć ta próba?
Proszę o pomoc.
obliczyć prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
obliczyć prawdopodobieństwo
Z integralnego twierdzenia Moivre-Laplace'a:
\(\displaystyle{ 2\phi\left( 0.01\sqrt{\frac{0,98}{0,98\cdot 0.02}}\right ) - 1 = 0.9}\)
\(\displaystyle{ \phi\left( 0.01\sqrt{\frac{0,98}{0,98\cdot 0.02}}\right ) = 0.95 = \phi(1.64)}\)
\(\displaystyle{ 0.01\sqrt{\frac{0,98}{0,98\cdot 0.02}} = 1.64}\)
\(\displaystyle{ n = 259.}\)
\(\displaystyle{ 2\phi\left( 0.01\sqrt{\frac{0,98}{0,98\cdot 0.02}}\right ) - 1 = 0.9}\)
\(\displaystyle{ \phi\left( 0.01\sqrt{\frac{0,98}{0,98\cdot 0.02}}\right ) = 0.95 = \phi(1.64)}\)
\(\displaystyle{ 0.01\sqrt{\frac{0,98}{0,98\cdot 0.02}} = 1.64}\)
\(\displaystyle{ n = 259.}\)