Udowodnij niezależność zmiennych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Drzewo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 3 razy

Udowodnij niezależność zmiennych

Post autor: Drzewo18 »

Zmienne losowe X i Y są niezależne, obie mają rozkład \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Udowodnij, że zmienne \(\displaystyle{ U=X+Y}\) oraz \(\displaystyle{ V=X-Y}\) są także niezależne.

Wiem, że \(\displaystyle{ EX=EY=0}\) i \(\displaystyle{ VarX=VarY=1}\). Po rozpisaniu kowariancji wychodzi \(\displaystyle{ Cov(U,V)=0}\):
\(\displaystyle{ Cov(U,V)=Cov(X+Y,X-Y)=VarX-VarY=1-1=0}\)
Tylko czy to wystarczy?
Bo przecież zmienne są niezależne jak \(\displaystyle{ f(x_1x_2...x_n)=f(x_1)f(x_2)...f(x_n)}\) tylko skąd mam tu jakąś funkcję wytrzasnąć?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Udowodnij niezależność zmiennych

Post autor: Adifek »

To, ze współczynnik korelacji jest zerem nie oznacza, że zmienne są niezależne. Skoro chcesz to robić na gęstościach, to ok - wówczas, ponieważ \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezależne, więc niezależne są też zmienne \(\displaystyle{ X,-Y}\), więc gęstości ich sum są zadane splotami. No to tutaj już coś wiemy. Pozostaje jakoś wyznaczyć rozkład łączny
Awatar użytkownika
Drzewo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 3 razy

Udowodnij niezależność zmiennych

Post autor: Drzewo18 »

No to pewnie trzeba skorzystać z tego: \(\displaystyle{ g(z)=f_x* f_y =\int_{-\infty}^{\infty} f_x(z-y) f_y(y) dy}\), tylko że jak funkcja gęstości jest taka jak tu:
... d_normalny
to chyba tak łatwo nie będzie
Nie da się tego jakoś inaczej sprawdzić?
ODPOWIEDZ