W szafie jest pięć różnych par butów. Losowo wybieramy cztery buty. Jakie jest prawdopodobieństwo że żaden z wybranych butów NIE będzie "do pary"?
Bardzo proszę o pomoc JAK USTALIĆ ILOŚĆ ZDARZEŃ SPRZYJAJĄCYCH? Znam rozwiązanie bo przeczytałem w odpowiedziach, ale nie wiem skąd się wzięła ilość zdarzeń sprzyjających. Jak ją wymyślić ? ...i zrozumieć.
5 par butów
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
5 par butów
masz 10 butów.. pierwszy losujesz na 10 sposobów.. pozostaje 9 butów, ale aby zdarzenie było sprzyjające możesz wylosować tylko jeden z 8 (bo jeden jest "do pary") pozostałe dwa analogicznie z 6 i 4.. zdarzenia sprzyjające:
\(\displaystyle{ 10 \cdot 8 \cdot 6 \cdot 4}\).
\(\displaystyle{ 10 \cdot 8 \cdot 6 \cdot 4}\).
Ostatnio zmieniony 30 lis 2012, o 23:43 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex] . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
5 par butów
Prawdopodobieństwo wyszłoby ponad \(\displaystyle{ 1}\). Jak dla mnie wybieramy \(\displaystyle{ 4}\) pary butów z pięciu, potem wybieramy buta lewego, bądź prawego. Więc sprzyjających dałbym:
\(\displaystyle{ \binom{5}{4}\cdot 2^4=80}\).
\(\displaystyle{ \binom{5}{4}\cdot 2^4=80}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
5 par butów
Z dziesięciu bierzemy cztery, eee chyba, że policzyć u Ciebie kolejność, to by mogło pasować.-- 1 gru 2012, o 00:02 --Tak i to wyjdzie na to samo
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
5 par butów
prawdopodobieństwo wychodzi identyczne w obu przypadkach \(\displaystyle{ \frac{8}{21}}\)..