prawdopodobieństwo zdarzenia A

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Union
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia A

Post autor: Union »

O zdarzeniach \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) wiadomo, że \(\displaystyle{ A \cup B = \Omega}\), prawdopodobieństwo zdarzenia A jest o 0,2 większe od prawdopodobieństwa zdarzenia B, a prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) jest równe 0,3, Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(B')}\)

Głównym moim problemem jest fakt że pierwszy raz spotykam się z czymś takim: \(\displaystyle{ A \cup B = \Omega}\), mogę z tego wyciągnąć jakąś własność ? myślałem że jeżeli \(\displaystyle{ A \cup B = \Omega}\) to \(\displaystyle{ P(A) + P(B) - P(A \cap B) = 1}\), ale dalsze obliczenia z tym założeniem sprowadziły mnie na ziemie Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia A

Post autor: pyzol »

Dobra własność, do czego dalej doszedłeś?
Union
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia A

Post autor: Union »

Przepraszam, błąd w obliczeniach dzięki.
ODPOWIEDZ