Cetralne twierdzenie graniczne - znajdź prawdopodobienstwo
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Cetralne twierdzenie graniczne - znajdź prawdopodobienstwo
Rzucono \(\displaystyle{ 900}\) razy kostką. Sumujemy oddzielnie parzyste liczby oczek i nieparzyste liczby oczek. Jakie jest przybliżone prawdopodobieństwo tego, że suma parzystych liczb oczek będzie o co najmniej \(\displaystyle{ 500}\) większa od sumy nieparzystych liczb oczek?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Cetralne twierdzenie graniczne - znajdź prawdopodobienstwo
Tworzymy zmienną losową:
\(\displaystyle{ Y= \begin{cases} X, \text{ gdy } X=2k\\ -X, \text{ gdy } {X=2k-1} \end{cases}
\mathcal{E}(Y)=\frac{1}{6}\left(-1-3-5+2+4+6 \right)\\
\mathcal{D}^2 (Y)=... \\}\)
Teraz tylko jeszcze zinterpretować pytanie. Jak dla mnie to będzie:
\(\displaystyle{ P\left(\sum_{i=1}^{100}Y_i \ge 250 \right)}\)-- 30 lis 2012, o 18:34 --Eee, wróć skoro je dodamy to suma wyjdzie co najmniej 500.
\(\displaystyle{ Y= \begin{cases} X, \text{ gdy } X=2k\\ -X, \text{ gdy } {X=2k-1} \end{cases}
\mathcal{E}(Y)=\frac{1}{6}\left(-1-3-5+2+4+6 \right)\\
\mathcal{D}^2 (Y)=... \\}\)
Teraz tylko jeszcze zinterpretować pytanie. Jak dla mnie to będzie:
\(\displaystyle{ P\left(\sum_{i=1}^{100}Y_i \ge 250 \right)}\)-- 30 lis 2012, o 18:34 --Eee, wróć skoro je dodamy to suma wyjdzie co najmniej 500.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 16 lis 2013, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Cetralne twierdzenie graniczne - znajdź prawdopodobienstwo
coś mi nie wychodzi, bo z tego wychodzi wynik 0,1 a ma wyjść 0,344