Wartość oczekiwana warunkowa - chyba łatwe...
- Drzewo18
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 3 razy
Wartość oczekiwana warunkowa - chyba łatwe...
Jak chcę wyznaczyć \(\displaystyle{ E(Y|X=x)}\) z czegoś, to mam \(\displaystyle{ f_{Y|X}(x,y)}\) pomnożyć przez x, y, czy może xy?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wartość oczekiwana warunkowa - chyba łatwe...
Co to jest za funkcja \(\displaystyle{ f_{Y|X}(x,y)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wartość oczekiwana warunkowa - chyba łatwe...
\(\displaystyle{ f_{Y|X}(x,y) =\begin{cases} \frac{f(x,y)}{f_X(x)}\ \ \text{jeśli}\ f_X(x)>0 \\ 0 ,\ \ \ \ \ \ \text{jeśli inczej}\end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ f(x,y)}\), to gęstość rozkładu łącznego.
Należy policzyć:
\(\displaystyle{ E(Y|X=x)=\int_{-\infty}^{\infty} yf_{Y|X}(x,y) dy}\).
gdzie \(\displaystyle{ f(x,y)}\), to gęstość rozkładu łącznego.
Należy policzyć:
\(\displaystyle{ E(Y|X=x)=\int_{-\infty}^{\infty} yf_{Y|X}(x,y) dy}\).