Dane są zdarzenia A i B (oba z tej samej przestrzeni probabilistycznej), wiadomo, że:
\(\displaystyle{ P(A') \ge \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge \frac{1}{8}}\)
Wykaż, że:
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le \frac{7}{12}}\)
Obliczyc sumę, mając dwie dane
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Obliczyc sumę, mając dwie dane
Czegoś tu brakuje, weźmy \(\displaystyle{ P(B)=1,P(A)=\frac{1}{3},P(A \cap B)=P(A)=\frac{1}{3} \ge \frac{1}{8}}\)
Sam schemat pójdzie tak:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)=1-P(A')+P(B)-P(A \cap B) \le 1-\frac{2}{3}+1-\frac{1}{8}}\)
Oczywiście przy tych danych nie ma to sensu.
Sam schemat pójdzie tak:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)=1-P(A')+P(B)-P(A \cap B) \le 1-\frac{2}{3}+1-\frac{1}{8}}\)
Oczywiście przy tych danych nie ma to sensu.