Mam takie zadanie:
Z talii kart (52) losujemy ze zwracaniem 100 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich znajdzie się cała talia?
Wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{52 ^{48} \cdot \frac{100!}{48!} }{52 ^{100} }}\)
Czy ktoś mógłby sprawdzić poprawność wyniku?
Talia kart - losowanie ze zwracaniem
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Talia kart - losowanie ze zwracaniem
Sprawdzałaś na mniejszym modelu? Rzucamy monetą 4 razy. Obliczmy prawdopodobieństwo że wypadnie i orzeł i reszka.
\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{2}{16}}\)
wyrzucamy przypadek, gdzie wypadają nam same orły lub same reszki.
Wg Ciebie to \(\displaystyle{ \frac{2^2\cdot \frac{4!}{2!}}{16}}\). Więc o ile się nie mylę, to nie będzie to samo. Liczenie z prawdopodobieństwa przeciwnego w twoim zadaniu też mi się nie widzi.
\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{2}{16}}\)
wyrzucamy przypadek, gdzie wypadają nam same orły lub same reszki.
Wg Ciebie to \(\displaystyle{ \frac{2^2\cdot \frac{4!}{2!}}{16}}\). Więc o ile się nie mylę, to nie będzie to samo. Liczenie z prawdopodobieństwa przeciwnego w twoim zadaniu też mi się nie widzi.