Zdarzenia A i B
Zdarzenia A i B
1. Zdarzenia \(\displaystyle{ A , B}\) sa zdarzeniami przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A')= \frac{7}{10}, P(A \cap B)= \frac{1}{10}, P(B)= \frac{1}{3}}\).
Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(A \cup B), P(B')}\)
2. Zdarzenia \(\displaystyle{ A , B}\) sa zdarzeniami przestrzeni\(\displaystyle{ \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{1}{2}, P(A \cap B)= \frac{1}{5}, P(B)= \frac{1}{5}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(B') ,P(A \setminus B)}\)
3. Zdarzenia \(\displaystyle{ A, B}\) sa zdarzeniami przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega, P(A') = \frac{1}{2}, P(A \cap B)= \frac{1}{3} , P(A \cup B)= \frac{2}{3}}\) .
Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(B), P(A' \cap B)}\)
Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(A \cup B), P(B')}\)
2. Zdarzenia \(\displaystyle{ A , B}\) sa zdarzeniami przestrzeni\(\displaystyle{ \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{1}{2}, P(A \cap B)= \frac{1}{5}, P(B)= \frac{1}{5}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(B') ,P(A \setminus B)}\)
3. Zdarzenia \(\displaystyle{ A, B}\) sa zdarzeniami przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega, P(A') = \frac{1}{2}, P(A \cap B)= \frac{1}{3} , P(A \cup B)= \frac{2}{3}}\) .
Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(B), P(A' \cap B)}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, o 23:29 przez pyzol, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Zdarzenia A i B
w czym problem??
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A) \\
P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A) \\
P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Zdarzenia A i B
Nie sądzę.. to forum nie jest po to żeby ktoś za Ciebie rozwiązywał zadanie domowe tylko po to, żeby wytłumaczyć zagadnienie z którym ktoś inny ma problem.. Tu nie ma nic problemowego.. jest tylko mechaniczne liczenie..
Zdarzenia A i B
Tak więc jestem tu ostatni raz )
Polecam [ciach]
Polecam [ciach]
Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, o 23:31 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
Zdarzenia A i B
1. \(\displaystyle{ P\left( A\right)=1-P\left( A'\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = 1 - \frac{7}{10} = \frac{3}{10}}\)
\(\displaystyle{ P\left( B'\right)= 1 - \frac{1}{3} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right) = P\left( A\right) + P\left( B\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right) = \frac{3}{10} + \frac{1}{3} - \frac{1}{10}= \frac{8}{15}}\)
-- 28 lis 2012, o 23:31 --
2. \(\displaystyle{ P\left( B'\right)= 1- \frac{1}{5} = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right) = P\left( A\right) + P\left( B\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = P\left( A\right) + \frac{1}{5} - \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \setminus B\right) = P\left( A \cap B'\right) = P\left( A\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \setminus B\right) = \frac{1}{2} - \frac{1}{5}= \frac{3}{10}}\)-- 28 lis 2012, o 23:35 --3. Tutaj podobnie
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P\left( B\right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A' \cap B\right) = P\left( B\right) - P\left( A \cap B\right) = \frac{1}{2} - \frac{1}{3} = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = 1 - \frac{7}{10} = \frac{3}{10}}\)
\(\displaystyle{ P\left( B'\right)= 1 - \frac{1}{3} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right) = P\left( A\right) + P\left( B\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right) = \frac{3}{10} + \frac{1}{3} - \frac{1}{10}= \frac{8}{15}}\)
-- 28 lis 2012, o 23:31 --
2. \(\displaystyle{ P\left( B'\right)= 1- \frac{1}{5} = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right) = P\left( A\right) + P\left( B\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = P\left( A\right) + \frac{1}{5} - \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \setminus B\right) = P\left( A \cap B'\right) = P\left( A\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( A \setminus B\right) = \frac{1}{2} - \frac{1}{5}= \frac{3}{10}}\)-- 28 lis 2012, o 23:35 --3. Tutaj podobnie
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P\left( B\right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P\left( A' \cap B\right) = P\left( B\right) - P\left( A \cap B\right) = \frac{1}{2} - \frac{1}{3} = \frac{1}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy