Działania na zbiorach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
RogateRanczo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 lis 2012, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzostek

Działania na zbiorach

Post autor: RogateRanczo »

Niech \(\displaystyle{ P(A')=0,8, P(A \cap B)=0,02, P(A \cup B)=0,2}\). Wyznaczyć: \(\displaystyle{ P(B \setminus A), P((A \cup B) \setminus (A \cap B)), P(A'\cup B).}\)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Działania na zbiorach

Post autor: piasek101 »

Skoro \(\displaystyle{ P(A)=0,2}\) oraz \(\displaystyle{ P(A\cup B)=0,2}\) to \(\displaystyle{ B \subset A}\)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, o 21:52 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
RogateRanczo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 lis 2012, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzostek

Działania na zbiorach

Post autor: RogateRanczo »

mógłbyś napisać mi jak wyznaczyć poszczególne zbiory?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Działania na zbiorach

Post autor: piasek101 »

Miałem literówkę (na końcu) - poprawiłem.

Zrób rysunek :
duże kółka (zbiór A)
małe (zbiór B) całkowicie leżące wewnątrz A.

Może sam coś wykombinujesz.
RogateRanczo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 lis 2012, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzostek

Działania na zbiorach

Post autor: RogateRanczo »

\(\displaystyle{ P(B \setminus A)=0,1}\) Czy dobrze?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Działania na zbiorach

Post autor: mat_61 »

Nie.

Jeżeli \(\displaystyle{ B \subset A}\) to każdy element zbioru \(\displaystyle{ B}\) jest także elementem zbioru \(\displaystyle{ A}\), natomiast elementami zbioru \(\displaystyle{ B \setminus A}\) są te elementy które należą do \(\displaystyle{ B}\) i nie należą do \(\displaystyle{ A}\).
ODPOWIEDZ