Dowod równości i nierówności

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Alosha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Dowod równości i nierówności

Post autor: Alosha »

Bardzo proszę o pomoc w dwóch dowodach. Zadania z treścią z probabilistyki nie sprawiają mi większych problemów, ale tutaj nie wiem za co się zabrać, albo: "jak to ładnie zapisać".

1) Pokaż, że dla dowolnego ciągu zdarzeń \(\displaystyle{ A _{1}, A _{2}, ...}\) zachodzi równość: \(\displaystyle{ \bigcup_{n=1}^{ \infty } A_{n} = \bigcup_{n=1}^{ \infty } (A _{n} - \bigcup_{i=1}^{n-1} A _{i} )}\), przy czym przyjmujemy, że \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{0} A_{i} =
\emptyset}\)


2) Udowodnij, że dla dowolnego ciągu zdarzeń \(\displaystyle{ A _{1}, A _{2}, ...}\) zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ P( \bigcup_{n=1}^{ \infty } A _{n}) \le \sum_{n=1}^{ \infty } P( A_{n} )}\)
Tutaj umiem udowodnić indukcyjnie, ale gdy zamiast \(\displaystyle{ \infty}\) jest suma do \(\displaystyle{ n}\)....
mateus_cncc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 54 razy

Dowod równości i nierówności

Post autor: mateus_cncc »

jeżeli sie nie myle w tym drugim zachodzi takie cos ze jezeli zachodzi dla dowolnego n to zachodzi takze dla nieskonczonosci
ODPOWIEDZ