Dwa zdarzenia i prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mario5046
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Dwa zdarzenia i prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: mario5046 »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A) = \frac12, \ P(B) = \frac13}\), a \(\displaystyle{ P(A | B) = \frac18}\) . Obliczyć prawdopodobieństwo, że nie zajdzie żadne ze zdarzeń \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Jest to zadanie z prawdopodobieństwa warunkowego. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, o 20:36 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Dwa zdarzenia i prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: pyzol »

Jest to zadanie z prawdopodobieństwa warunkowego.
Ciekawa wskazówka.

Najpierw ze wzoru \(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\) wylicz \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\).
Następnie policz \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
Na koniec zdarzenie przeciwne i kolejny wzór.
ODPOWIEDZ