W przedziale wagonu są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki mające po 5 numerowanych miejsc.Na pierwszej ławce siedzą 3 osoby oznaczone A, B, C, a na drugiej 2 osoby: D i E. Na ile różnych sposobówmogą usiąść pasażerowie tak, aby zawsze dwie osoby siedziały naprzeciw dwu osób
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Przedział w wagonie
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Przedział w wagonie
Te dwa miejsca wybieramy na \(\displaystyle{ C^2_5=10}\) sposobów.
Osoby D i E rozmieszczamy na nich na 2 sposoby.
Osoby A B C rozmieszczamy na nich na \(\displaystyle{ 3\cdot 2=6}\) sposobów, a trzecią z nich na 3 sposoby.
Razem: \(\displaystyle{ 10\cdot 2\cdot 6\cdot 3\cdot=360}\)
Osoby D i E rozmieszczamy na nich na 2 sposoby.
Osoby A B C rozmieszczamy na nich na \(\displaystyle{ 3\cdot 2=6}\) sposobów, a trzecią z nich na 3 sposoby.
Razem: \(\displaystyle{ 10\cdot 2\cdot 6\cdot 3\cdot=360}\)