Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań!!!
Z.1.
Z talii 52 kart wyciągnieto lososwo 1 kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to dwójka, jeżeli wiadomo że wylosowana karta jest kierem.
Z.2.
Z talii 52 kart wyciągnieto kolejno 2 karty bez zwracania. Oblicz prawdopodobieńswto, że obie karty będą waletami.
Z.3.
W urnie są 4 klue białe i 5 czerwonych. Losujemy kolejno 2 kule bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że za drugim razem wyloisujemy klue białą, jeśli za pierwszym razem wylosowaliśmy kule białą.
Z.4.
Na ile sposobów mozna ustawić w szeregu 4 dziewczyny i 5 chłopaków, aby osoby tej samej płci nie stały koło siebie.
Proszę o dokłandny opis i sposób obliczania. Bardzo dziękuję każdemu kto mi pomoże. Pozdrawiam
Poprawiam temat. Calasilyar
Poprwiłem temat - bez wielkich liter. luka52
4 zadania z prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 mar 2007, o 10:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: MYSŁOWICE
4 zadania z prawdopodobieństwa
Ostatnio zmieniony 13 mar 2007, o 13:43 przez Myszka_M28, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PT
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 13 razy
4 zadania z prawdopodobieństwa
Zdaje mi sie ze to tak bedzie wygladało:
z.1
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{13}}\)
z.2
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4 \choose 2}}{{52 \choose 2}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{221}}\)
[ Dodano: 13 Marzec 2007, 13:50 ]
z.3
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{3 \choose 1}}{{8 \choose 1}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{8}}\)
[ Dodano: 13 Marzec 2007, 14:03 ]
z.4
Ilosc sposobów to:
1 - dziewczeta rozdzielaja chlopcow
\(\displaystyle{ W^{6}_{2}}\) - chlopcy rozdzielaja dziewczeta
\(\displaystyle{ 1+W^{6}_{2}=1+6*5*4*3=361}\)
z.1
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{13}}\)
z.2
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4 \choose 2}}{{52 \choose 2}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{221}}\)
[ Dodano: 13 Marzec 2007, 13:50 ]
z.3
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{3 \choose 1}}{{8 \choose 1}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{8}}\)
[ Dodano: 13 Marzec 2007, 14:03 ]
z.4
Ilosc sposobów to:
1 - dziewczeta rozdzielaja chlopcow
\(\displaystyle{ W^{6}_{2}}\) - chlopcy rozdzielaja dziewczeta
\(\displaystyle{ 1+W^{6}_{2}=1+6*5*4*3=361}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 mar 2007, o 10:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: MYSŁOWICE
4 zadania z prawdopodobieństwa
bardzo dziekuje za pomoc, tylko zastanawiam się czy w Zadaniu 4 nie powinno być
P(A)=dziewczyn P(4)=4!=24
P(B)=chłopców P(5)=5!=120
P(A)*P(B)=4!*5!=2880
P(A)=dziewczyn P(4)=4!=24
P(B)=chłopców P(5)=5!=120
P(A)*P(B)=4!*5!=2880