Schemat Bernoulliego - pytanie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kams1on
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 lis 2012, o 10:30
Płeć: Mężczyzna

Schemat Bernoulliego - pytanie

Post autor: kams1on »

Chcę policzyć prawdopodobieństwo k=1 sukcesu dla szansy jego wystąpienia równej p=0.1 , prób wykonuję n=10. Wynik otrzymuję ~39%. Pytanie dlaczego dla ilości prób 50, wynik otrzymuję dużo mniejszy (ok 2,9%)? Logicznie rozumując powinienem mieć większą szansę osiągnięcia sukcesu dla większej ilości prób?

wzór: \(\displaystyle{ P_{n}(k)={n \choose k}\cdot p^{k}\cdot q^{n-k}}\)

Dla n=10;
\(\displaystyle{ P_{10}(1)={10 \choose 1}\cdot 0,1^{1}\cdot 0,9^{10-1}=10\cdot 0,1\cdot 0,387420489 \approx 0,39}\)
Dla n=50;
\(\displaystyle{ P_{50}(1)={50 \choose 1}\cdot 0,1^{1}\cdot 0,9^{50-1}=50 \cdot 0,1 \cdot 0,005726 \approx 0,029}\)

Źle rozumuję? Gdzieś jest błąd? Może Schematu Bernoulliego nie można stosować do takiej ilości prób.. lub też dla większej ilości prób przedstawia on prawdopodobieństwo porażki, a nie sukcesu?-- 20 lis 2012, o 20:15 --Pytanie nadal aktualne. Być może trzeba to inną metodą liczyć?
ODPOWIEDZ