Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
raczka555
Użytkownik
Posty: 52 Rejestracja: 2 paź 2012, o 11:45
Płeć: Kobieta
Podziękował: 27 razy
Post
autor: raczka555 » 16 lis 2012, o 00:32
Zmienna losowa ma rozkład \(\displaystyle{ N(0,1)}\) . Korzystajac z tablic, oblicz \(\displaystyle{ P(X>1)}\) .
W zeszycie mam: \(\displaystyle{ P(X>1)=1-P(X\le -1)}\) , wydaje mi się że powinno być \(\displaystyle{ P(X>1)=1-P(X\le 1)}\) , mam rację czy nie?
kropka+
Użytkownik
Posty: 4389 Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy
Post
autor: kropka+ » 16 lis 2012, o 00:53
Masz rację ponieważ \(\displaystyle{ P(X>1)=P(X<-1)=1-P(X \le 1)}\)