Bardzo proszę o pomoc z poniższym zadaniem.
Sklep kupuje telefony komórkowe od trzech dostawców - D1, D2, D3. Dostawy od D1 zawierają 1% uszkodzonych egzemplarzy, od D2 -2%, od D3 - 6%. Klient kupił w sklepie uszkodzony telefon i wniósł reklamację. Jakie jest prawdopodobieństwo, że reklamowany towar pochodzi od dostawcy D1 jeżeli w momencie sprzedaży sklep posiadał identyczną liczbę telefonów od każdego z dostawców?
Prawdopodobieństwo - dostawcy towarów
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Prawdopodobieństwo - dostawcy towarów
U - telefon uszkodzony
\(\displaystyle{ P(D1|U) = \frac{P(D1 \cap U)}{P(U)} = \frac{\frac{1}{3} \cdot 0,01}{\frac{1}{3} \cdot 0,01 + \frac{1}{3} \cdot 0,02 + \frac{1}{3} \cdot 0,06 } = \frac{0,01}{0,09} = \frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ P(D1|U) = \frac{P(D1 \cap U)}{P(U)} = \frac{\frac{1}{3} \cdot 0,01}{\frac{1}{3} \cdot 0,01 + \frac{1}{3} \cdot 0,02 + \frac{1}{3} \cdot 0,06 } = \frac{0,01}{0,09} = \frac{1}{9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy