zmienne niezależne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Matematyk111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 17 paź 2010, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

zmienne niezależne

Post autor: Matematyk111 »

Jesli wiemy, ze \(\displaystyle{ X, Y}\) sa zmiennymi niezaleznymi i \(\displaystyle{ EX =-3}\) oraz \(\displaystyle{ EY=4}\). Obliczyc \(\displaystyle{ E(X^2-Y^2)}\)
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

zmienne niezależne

Post autor: lokas »

\(\displaystyle{ E(X^2-Y^2)=E(X^2)-E(Y^2)}\)
ODPOWIEDZ