Wyznaczyć składkę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
paolla91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 lut 2011, o 18:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 6 razy

Wyznaczyć składkę

Post autor: paolla91 »

Witam, nie wiem czy to jest dobre miejsce o pytanie o pomoc z tego rodzaju zadaniem, ale chyba najbardziej pasuje Więc mam problem z zdaniem:

Dany jest układ \(\displaystyle{ Xi, i=1,2..n}\) zmiennych losowych \(\displaystyle{ Xi}\)~\(\displaystyle{ NB(\frac{i}{1+i},0.6).}\)
Wyznacz składkę wg wzoru \(\displaystyle{ Mw=1.6EW+0.2SD(W)}\)
\(\displaystyle{ W=X1+....Xn}\)

w ogólne nie wiem jak się za to zabrać, pomoże ktoś?
ODPOWIEDZ