miara probabilistyczna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mit92ew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 maja 2012, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

miara probabilistyczna

Post autor: mit92ew »

Niech \(\displaystyle{ \left( \Omega,\mathcal{F,P}\right)}\) bedzie przestrzenia probabilistyczna, \(\displaystyle{ f: \Omega \rightarrow \mathbb{R}}\) funkcja taka,ze \(\displaystyle{ \sigma\left( f \right) \subset \mathcal{F}}\).
Pokazac, ze funkcja \(\displaystyle{ \mathcal{P} _{f} : Bor \rightarrow \mathbb{R}}\) okreslona wzorem \(\displaystyle{ \mathcal{P} _{f}\left( A\right) = \mathcal{P}\left( f^{-1} \left( A\right) \right)}\) jest miara probabilistyczna.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

miara probabilistyczna

Post autor: tometomek91 »

Sprawdź oba warunki z definicji, tzn. na razie napisz je tutaj.
ODPOWIEDZ