zbiory Borelowskie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mit92ew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 maja 2012, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

zbiory Borelowskie

Post autor: mit92ew »

Pokazać,że \(\displaystyle{ \sigma\left( \alpha _{i} \right) = Bor}\) dla i=0,1,2,...,5, gdzie:
\(\displaystyle{ \alpha _{0} =\left\{ \left( -\infty,a\right): a\in \mathbb{R} \right\}}\)
\(\displaystyle{ alpha _{1} =left{ left[ a,b
ight) :a<b; a,bin mathbb{R}
ight}}\)

\(\displaystyle{ \alpha _{2} =\left\{ \left[ a,b\right] :a<b; a,b\in \mathbb{R} \right\}}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{3} =\left\{ \left( a,b\right) :a<b; a,b\in \mathbb{Q} \right\}}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

zbiory Borelowskie

Post autor: tometomek91 »

a) \(\displaystyle{ (a,b)=(-\infty,b) \setminus (-\infty,a]}\)
ale \(\displaystyle{ (-\infty,a]=X \setminus \bigcup_n \left(a-\frac{1}{n}, \infty \right) \in \sigma(\alpha_0)}\)
bo \(\displaystyle{ \sigma(\alpha_0)}\), jak każde sigma-ciało, jest zamknięte na dopełnienia i nieskończone sumy.

Reszta jest bardzo podobna.
ODPOWIEDZ