Prawdopodobieństwo w rozkładzie wykładniczym

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Prawdopodobieństwo w rozkładzie wykładniczym

Post autor: KasienkaG »

Jak uzasadnić, że dla rozkładu wykładniczego, gdzie X,Y niezal. o jednakowym rozkładzie, \(\displaystyle{ \lambda>0}\)

\(\displaystyle{ P\left( min\left( X,Y\right)<t \right)>0}\) ?
po rozpisaniu tego otrzymuję, że jest to \(\displaystyle{ 1-exp\left\{ -2 \lambda t \right\}}\)
ii co dalej? Mógłby ktoś mi pomóc?
ODPOWIEDZ