W szufladzie znajduje się \(\displaystyle{ 15}\) kartek ponumerowanych od \(\displaystyle{ 1}\)do \(\displaystyle{ 15}\). Losujemy kolejno\(\displaystyle{ 5}\) bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że numer trzeciej z wylosowanych jest podzielny przez \(\displaystyle{ 3}\) i jednocześnie numer piątej jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 5}\)
Moje rozwiązanie:
Zakładam dwa przypadki, pierwszy to ten kiedy \(\displaystyle{ 3.}\) cyfra ( ta podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\) ) to \(\displaystyle{ 15}\), drugi to przypadek kiedy jest to inna liczba \(\displaystyle{ (3,6,9).}\)
1.(pierwszy przypadek z liczbą \(\displaystyle{ 15}\) na \(\displaystyle{ 3.}\) miejscu )
mam na początku \(\displaystyle{ 12}\) liczb z których losuje ( bo zarezerwowałem \(\displaystyle{ 15,10,5}\) ) czyli:
\(\displaystyle{ 12 \cdot 11 \cdot 1 \cdot 10 \cdot 2}\)
2.To ten drugi przypadek:
Rezerwuje \(\displaystyle{ 6}\) liczb ( \(\displaystyle{ (3,6,9)}\) i \(\displaystyle{ (5,10,15)}\) ) więc:
\(\displaystyle{ 9 \cdot 8 \cdot 3 \cdot 8 \cdot 3}\)
co mam źle ?
W szufladzie znajduje się 15 kartek
-
- Użytkownik
- Posty: 275
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
W szufladzie znajduje się 15 kartek
Ostatnio zmieniony 12 lis 2012, o 22:23 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W szufladzie znajduje się 15 kartek
To, że na trzecim oraz piątym miejscu muszą być konkretne liczby spełniające warunki zadania nie znaczy, że na innych miejscach nie może być liczb o takich samych własnościach.
Przykładowo takie losowanie:
\(\displaystyle{ \left( 6,3,9,10,15\right)}\)
jak najbardziej spełnia warunki zadania.
Przykładowo takie losowanie:
\(\displaystyle{ \left( 6,3,9,10,15\right)}\)
jak najbardziej spełnia warunki zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W szufladzie znajduje się 15 kartek
Nie ma takiej potrzeby. Te podane przez Ciebie przypadki są OK.
1) Na trzecim miejscu masz \(\displaystyle{ 15}\), na ostatnim losujesz spośród dwóch liczb \(\displaystyle{ \left\{ 5,10\right\}}\) a następnie kolejno na pierwszym miejscu spośród pozostałych trzynastu, na drugim spośród dwunastu i na czwartym spośród jedenastu, czyli mamy:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11}\)
możliwości.
Analogicznie rozważ drugi przypadek.
1) Na trzecim miejscu masz \(\displaystyle{ 15}\), na ostatnim losujesz spośród dwóch liczb \(\displaystyle{ \left\{ 5,10\right\}}\) a następnie kolejno na pierwszym miejscu spośród pozostałych trzynastu, na drugim spośród dwunastu i na czwartym spośród jedenastu, czyli mamy:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11}\)
możliwości.
Analogicznie rozważ drugi przypadek.
-
- Użytkownik
- Posty: 275
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
W szufladzie znajduje się 15 kartek
czyli rozumiem że jakby kolejność losowania ( czyli wymnażania tych liczb ) nie ma znaczenia ? ( bo najpierw dopierasz do 3 i 5 miejsca )
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
W szufladzie znajduje się 15 kartek
Tak. Nie ma żadnego znaczenia w jakiej kolejności powstają elementy tego ciągu.