Prawdopodobieństwo warunkowe
Prawdopodobieństwo warunkowe
Zadanie 1:
W urnie znajdują się 3 kule białe, 4 czarne i 5 niebieskich. Losujemy trzy kule bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że nie wylosujemy ani jednej kuli białej, jeżeli wiadomo, że wszystkie wylosowane kule są w tym samym kolorze.
Zadanie 2:
Rzucono 4 razy sześcienną kostką do gry. Wiadomo, że za każdym razem uzyskano liczbę oczek mniejszą od 5. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma uzyskanych oczek wynosi 5.
Zadanie 3:
W urnie jest po pięć kul białych, czarnych i zielonych. Oblicz prawdopodobieństwo, że losując trzy kule jednocześnie, otrzymamy kule tego samego koloru, pod warunkiem, że wśród wylosowanych kul nie ma białej.
Zadanie 4:
Liczby 1, 2, 3, ..., 10 ustawiamy losowo w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że liczba 1 znajdzie się na ostatnim miejscu, jeżeli wiadomo, że liczby parzyste zajęły miejsca o numerach nieparzystych.
Jest to zadanie domowe. Bardzo proszę o rozwiązanie, z wyjaśnieniem, jeśli istnieje taka możliwość. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!
W urnie znajdują się 3 kule białe, 4 czarne i 5 niebieskich. Losujemy trzy kule bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że nie wylosujemy ani jednej kuli białej, jeżeli wiadomo, że wszystkie wylosowane kule są w tym samym kolorze.
Zadanie 2:
Rzucono 4 razy sześcienną kostką do gry. Wiadomo, że za każdym razem uzyskano liczbę oczek mniejszą od 5. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma uzyskanych oczek wynosi 5.
Zadanie 3:
W urnie jest po pięć kul białych, czarnych i zielonych. Oblicz prawdopodobieństwo, że losując trzy kule jednocześnie, otrzymamy kule tego samego koloru, pod warunkiem, że wśród wylosowanych kul nie ma białej.
Zadanie 4:
Liczby 1, 2, 3, ..., 10 ustawiamy losowo w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że liczba 1 znajdzie się na ostatnim miejscu, jeżeli wiadomo, że liczby parzyste zajęły miejsca o numerach nieparzystych.
Jest to zadanie domowe. Bardzo proszę o rozwiązanie, z wyjaśnieniem, jeśli istnieje taka możliwość. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Gotowców nie piszę (ewentualnie można liczyć na kogoś innego) ale mogę napisać wskazówki.
Generalnie korzystamy z zależności:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ |\Omega|}\) jest taka sama dla obydwu p-stw w powyższym ułamku, to możemy też zapisać:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{|A \cap B|}{|B|}}\)
Przykładowo zadanie 2)
\(\displaystyle{ A}\): suma uzyskanych oczek wynosi pięć
\(\displaystyle{ B}\): za każdym razem uzyskano liczbę oczek mniejszą od pięć - ile jest możliwości takich rzutów
\(\displaystyle{ A \cap B}\): suma oczek wynosi pięć i za każdym razem uzyskano liczbę oczek mniejszą od pięć - ile jest możliwości takich rzutów (możesz je nawet wypisać i policzyć)
Generalnie korzystamy z zależności:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ |\Omega|}\) jest taka sama dla obydwu p-stw w powyższym ułamku, to możemy też zapisać:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{|A \cap B|}{|B|}}\)
Przykładowo zadanie 2)
\(\displaystyle{ A}\): suma uzyskanych oczek wynosi pięć
\(\displaystyle{ B}\): za każdym razem uzyskano liczbę oczek mniejszą od pięć - ile jest możliwości takich rzutów
\(\displaystyle{ A \cap B}\): suma oczek wynosi pięć i za każdym razem uzyskano liczbę oczek mniejszą od pięć - ile jest możliwości takich rzutów (możesz je nawet wypisać i policzyć)
Prawdopodobieństwo warunkowe
Konkretnie pojawiają się problemy z rozwiązaniem tych zadań, ponieważ nie udało mi się zrozumieć do tej pory tego działu, a chciałabym. Więc stwierdziłam, że może jeśli zobaczę jak robi się przykładowe zadania to będę w stanie rozwiązać inne zadania z tego działu.
Prawdopodobieństwo warunkowe
wpisz zatem w wyszukiwarke u nas na forum i zerkaj na przykladowe rozwiazaniaPrawdopodobieństwo warunkowe
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Zadanie 1:
Wiadomo że mają być w tym samym kolorze: więc albo będą wszystkie białe, albo wszystkie czarne, albo wszystkie niebieskie. Czy kolejność losowania ma znaczenie? Nie ma - liczy się tylko kolor kuli - korzystamy z kombinacji.
będą wszystkie białe - trzeba wylosować \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 3}\) czyli \(\displaystyle{ {3 \choose 3}=1}\) sposób
wszystkie czarne - trzeba wylosować \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 4}\) czyli \(\displaystyle{ {4 \choose 3}=4}\) sposoby
wszystkie niebieskie - trzeba wylosować \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 5}\) czyli \(\displaystyle{ {5 \choose 3}=10}\) sposobów
zatem na \(\displaystyle{ 1+4+10=15}\) sposobów możesz wylosować wszystkie kule jednakowego koloru. A kiedy nie wylosujesz żadnej białej? Kiedy wszystkie trzy wylosowane będą czarne albo wszystkie trzy będą niebieskie.
Zatem prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{14}{15}}\).
Widzisz już zasadę? Kolejne zadania są bardzo podobne i w zasadzie trzeba je zrobić tym samym schematem. Przedstaw może swoje obliczenia, a my sprawdzimy i ewentualnie poprawimy.
Wiadomo że mają być w tym samym kolorze: więc albo będą wszystkie białe, albo wszystkie czarne, albo wszystkie niebieskie. Czy kolejność losowania ma znaczenie? Nie ma - liczy się tylko kolor kuli - korzystamy z kombinacji.
będą wszystkie białe - trzeba wylosować \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 3}\) czyli \(\displaystyle{ {3 \choose 3}=1}\) sposób
wszystkie czarne - trzeba wylosować \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 4}\) czyli \(\displaystyle{ {4 \choose 3}=4}\) sposoby
wszystkie niebieskie - trzeba wylosować \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 5}\) czyli \(\displaystyle{ {5 \choose 3}=10}\) sposobów
zatem na \(\displaystyle{ 1+4+10=15}\) sposobów możesz wylosować wszystkie kule jednakowego koloru. A kiedy nie wylosujesz żadnej białej? Kiedy wszystkie trzy wylosowane będą czarne albo wszystkie trzy będą niebieskie.
Zatem prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{14}{15}}\).
Widzisz już zasadę? Kolejne zadania są bardzo podobne i w zasadzie trzeba je zrobić tym samym schematem. Przedstaw może swoje obliczenia, a my sprawdzimy i ewentualnie poprawimy.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Wg oznaczeń mat_61 w zad1 będzie to tak:
\(\displaystyle{ A:}\) nie wylosujemy ani jednej kuli białej
\(\displaystyle{ B:}\) wszystkie wylosowane kule są w tym samym kolorze
\(\displaystyle{ A \cap B}\): nie wylosujemy ani jednej kuli białej i wszystkie wylosowane kule są w tym samym kolorze.
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=14 \\ P(B)=15}\)
\(\displaystyle{ A:}\) nie wylosujemy ani jednej kuli białej
\(\displaystyle{ B:}\) wszystkie wylosowane kule są w tym samym kolorze
\(\displaystyle{ A \cap B}\): nie wylosujemy ani jednej kuli białej i wszystkie wylosowane kule są w tym samym kolorze.
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=14 \\ P(B)=15}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
No jasne prawdopodobieństwo nie może być większe niż \(\displaystyle{ 1}\)...
Prawdopodobieństwo warunkowe
Serdecznie dziękuję, ale jakoś nie mogę tego schematu zastosować do pozostałych zadań. przepraszam
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Jakie będzie zdarzenie \(\displaystyle{ B}\)?Zadanie 3:
W urnie jest po pięć kul białych, czarnych i zielonych. Oblicz prawdopodobieństwo, że losując trzy kule jednocześnie, otrzymamy kule tego samego koloru, pod warunkiem, że wśród wylosowanych kul nie ma białej.
Prawdopodobieństwo warunkowe
Że każda kula będzie innego koloru? Czy o to chodzi?
-- 12 lis 2012, o 21:56 --
Zdarzenie B - wszystkie kule w tym samym kolorze?
Przepraszam za pomyłkę.-- 12 lis 2012, o 21:58 --Przepraszam, ale się zamotałam patrząc na inne zadania w zbiorze.
Czy zdarzenie B - wśród wylosowanych kul nie ma kuli białej? Czy chodzi o to?
Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę.
-- 12 lis 2012, o 21:56 --
Zdarzenie B - wszystkie kule w tym samym kolorze?
Przepraszam za pomyłkę.-- 12 lis 2012, o 21:58 --Przepraszam, ale się zamotałam patrząc na inne zadania w zbiorze.
Czy zdarzenie B - wśród wylosowanych kul nie ma kuli białej? Czy chodzi o to?
Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Ok. A jakie będzie zdarzenie \(\displaystyle{ A}\)?Czy zdarzenie B - wśród wylosowanych kul nie ma kuli białej? Czy chodzi o to?