Budowanie trójkątów z odcinków

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Budowanie trójkątów z odcinków

Post autor: Kanodelo »

Z przedziału \(\displaystyle{ [0,x]}\) losujemy dwa dowolne punkty. Jakie jest pstwo, że z odcinków, na które został podzielony ten przedział, nie da się zbudować trójkąta?

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zapisanie warunku na to żeby nie dało się zbudować trójkąta przy pomocy wzoru na długość odcinka, tylko nie wiem, jak to później wykorzystać do rozwiązania zadania. Może ma ktoś lepszy pomysł?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Budowanie trójkątów z odcinków

Post autor: JakimPL »

Dla \(\displaystyle{ x>0}\) wybór tego punktu nie wpływa na prawdopodobieństwo. Wylosujmy dwa punkty, \(\displaystyle{ y,z}\). Trójkąt będzie można skonstruować, jeżeli zajdzie nierówność:

\(\displaystyle{ 0<|z-y|<\frac{1}{2}}\),

i długości odcinków będą równe \(\displaystyle{ y,z-y,x-z}\) jeżeli \(\displaystyle{ z>y}\) (lub zamiennie jeżeli \(\displaystyle{ y>z}\); szansa na to, że \(\displaystyle{ y=z}\) jest miary zero).

Jeżeli \(\displaystyle{ z>y}\), to oczywiście musi zajść \(\displaystyle{ y<\frac{1}{2}}\), co zachodzi z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\); wtedy też musi zajść \(\displaystyle{ z\in\left(y,y+\frac{1}{2}\right)}\). To już chyba nasuwa dalszą część.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Budowanie trójkątów z odcinków

Post autor: Kanodelo »

Tylko co nam daje to, że \(\displaystyle{ z\in\left( y,y+\frac{1}{2}\right)}\)?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Budowanie trójkątów z odcinków

Post autor: JakimPL »

Miara tego zbioru jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Jaka jest szansa, że \(\displaystyle{ z}\) wpadnie do takiego zbioru?
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Budowanie trójkątów z odcinków

Post autor: Kanodelo »

Wydaje mi się, że to zależy od długości \(\displaystyle{ x}\). Gdyby \(\displaystyle{ x=1}\) to by wyszła \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), ale tutaj \(\displaystyle{ x}\) może być dowolne (większe od zera).
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Budowanie trójkątów z odcinków

Post autor: JakimPL »

Pardon, wszystko miało być przemnożone właśnie przez \(\displaystyle{ x}\), liczyłem względnie i zapomniałem tego uwzględnić przy pisaniu posta .
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Budowanie trójkątów z odcinków

Post autor: Kanodelo »

Tak właśnie mi się wydawało, że coś się nie zgadza
Czyli musi zajść \(\displaystyle{ 0<\left| z-y\right| <\frac{1}{2}x}\), więc \(\displaystyle{ y<\frac{1}{2}x}\) i to zachodzi z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Szansa że \(\displaystyle{ z\in\left( y,y+\frac{1}{2}x\right)}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), więc szansa, że nie należy do tego zbioru i nie da się zbudować trójkątawynosi tyle samo, nie wiem czy dobrze to rozumiem?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Budowanie trójkątów z odcinków

Post autor: JakimPL »

więc szansa, że nie należy do tego zbioru i nie da się zbudować trójkątawynosi tyle samo, nie wiem czy dobrze to rozumiem?
Tu nie za bardzo wiem, co masz na myśli, mówiąc "tyle samo". Prawdopodobieństwo tego, że nie będzie dało się się zbudować trójkąta jest iloczynem tych zdarzeń \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}}\) (bez straty ogólności założyliśmy, że jedna z liczb jest większa od drugiej, nie trzeba to rozbijać na sumy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left(\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}\right)}\)).
ODPOWIEDZ